Skak database som værktøj.

I forbindelse med vores juleafslutning blev der omtalt behovet for at have en skak database, til analyse og træning. Til dette formål blev der reklameret for ChessBase som er et forholdsvis dyrt program, som også er indrettet til fortløbende at generere ydeligere køb.

Jeg tænkte at som ved næsten alle andre programmer må der findes noget tilsvarende som er gratis. Lidt undersøgelse på nettet viste også at det var rigtigt, et af de mest anvendte programmer havde jeg faktisk selv allerede installeret.

Programmet “Scid vs PC” som også er en skak database findes til mange platforme, og flere udgiver databaser med partier. I det følgende vil jeg beskrive en enkelt der indeholder 5 millioner partier. Jeg har set at man kan hente flere og kombinere disse så man kan komme op på 15 millioner partier når de er renset for dubletter, det vil jeg prøve at gøre.

Jeg vil kort prøve at beskrive hvordan man kommer i gang, ellers kan man søge på YouTube efter programmet så er der flere timers video om anvendelse af databasen.

Først hentes programmet her derefter kan det installeres ved at køre den hentede fil, det er mest simpelt bare at bruge “Next” til alle spørgsmål.

Derefter skal databasen hentes her, jeg vil foreslå at man laver en “Scid” folder under dokumenter, til at pakke den hentede database ud i, den indeholder 3 filer når den er pakket ud.

For at anvende den nye database skal man i programmet vælge menu “File” > “Open” og navigere til den lige oprettede folder i dokumenter hvor vi har pakket databasen ud, og vælge filen med efternavnet si4.

Så er man køreklar, men jeg foreslår man starter med lidt YouTube video.

Hvis der er spørgsmål eller problemer hjælper jeg gerne.

Mvh John

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *