Torsdagsholdet

Torsdag formiddags var jeg i Haderslev hvor der var samlet 1000 skolebørn fra hele kommunen til Naturvidenskabsfestival på UC Syd. Et af værkstederne, som børnene kunne besøge, var skak, så Lars og jeg havde stillet brikkerne op, og det var ikke forgæves. De 10 sæt plus et stort skakspil på gulvet var besat det meste af tiden, og jeg blandede mig alt det jeg kunne.

Et par piger fortalte mig at de skulle med til kvalifikationen til DM i skoleskak, så den greb jeg selvfølgelig. ”Kan I sætte mat med D og K mod K? Det kneb lidt, men efter kort tid kunne de også klare at sætte mat med T og K mod K. De fik derefter en lille seddel stukket i hånden med vores tilbud torsdag og det samme gentog sig flere gange.

På et tidspunkt kom 3 hen til mig og sagd,e at ham her er den bedste i klassen og han kan slå vores lærer i skak!

Den tog jeg til mig med det samme!

”Hvis han slår mig giver jeg 1000 is!!”

Så blev der tæt omkring brættet, men jeg fik til deres store ærgrelse ikke brug for ”visa” kortet i denne omgang. Til gengæld fik jeg spillet en masse partier mod dem og ganske kort forklaret, hvorfor skak ikke handler om held, men viden og træning. Hvad er principperne, hvordan træner man, plus flere af de kendte taktiske øvelser. Et par stykker brugte 12 min. på den kendte kvalte mat, og når løsningen så dagens lys, lyste hovederne op.

På et tidspunkt måtte jeg gribe ind, fordi en lille fyr stod overfor 11 andre, der var enige om, at han ikke kendte skakreglerne! Her stillede jeg mig på mindretallets side og forklarede, at det var flertallet, der ikke kendte reglerne. Bønder kan i visse situationer faktisk slå anderledes end normalt!

Efter en kort kaffepause og afhentning af Jesper, tog jeg så igen til skak om eftermiddagen. Som altid næsten fuldtalligt fremmøde plus 3 nye, den ene en pige! Måske kan det åbne op for en gruppe af piger i klubben; det er vist aldrig sket før.

Jesper er kendt for at kunne trække hurtigt i lynskak, men i går mødte han sin overmand! ” Og det var meningsfulde træk, nogle gange kiggede han over til siden, men et sekund efter var der trukket, jeg har aldrig oplevet det før. Jespers overmand er 10 år…

Nu ser vi frem til SGP på næste lørdag, hvor Haderslev bliver godt repræsenteret!

Per

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *