Curt Bruhn in memoriam

Curt Bruhn er død. Han døde pludseligt efter en tur i byen med gode venner. Han blev sat af ved gadedøren, men nåede aldrig ind i sit hjem, Naboer fandt ham hurtigt og sendte bud efter en ambulance, men Curt døde ret hurtigt efter ankomsten til sygehuset. Han blev kun 70 år.

Curt var et af vore ældste og mest trofaste medlemmer. Han stillede hver eneste mandag aften – med undtagelse af de få mandage, hvor Sønderjyske skulle spille fodbold. Fodbolden var måske den eneste interesse, der kunne slå skak.

Curt mødte om mandagen kl. 19 og satte sig ind på lærerværelset sammen med Arne og Karl Ørskov Jensen – som vi desværre mistede for et års tid siden og først opdagede det, da vi undrede os over, hvor han var om mandagen. Karl havde sine egne problemer og henvendte sig tit til mig, når hans tilværelse blev for kompliceret, så heller ikke jeg fattede særlig mistanke, når Karl ikke var der.

Curt og Arne var vigtige for klubben – ikke for deres spillestyrke, men fordi de var fantastiske til at modtage nye skoleskakspillere, der med dem havde voksne spillere, de kunne øve sig på. De unge blev hurtigt for stærke til, at det var virkelig interessant – men der kommer jo hele tiden nye! Og når de unge skulle ind og spille turneringsskak, fortsatte Arne og Curt med at spille med hinanden – enten med ur og et kvarters tid til betænkning eller ”bare for sjov”. Kom man ind for at købe sig en kop kaffe, kunne man ikke undgå at høre Curts højrøstede kommentarer til spillet – ofte så højt, at man ikke kunne undgå at høre det helt inde i spillelokalet. En tilrettevisning gav dog omgående resultat – i højst 5 minutter…

Det var umuligt at blive vred på Curt, for hans snak var båret af en uhyre begejstring

for de varianter, der kom frem på skakbrættet.

Curt var ingen stærk skakspiller. Men hans problem lå egentlig ikke i, at han ikke kunne spille godt, men i, at han ikke havde lyst til at koncentrere sig voldsomt. Han ville hellere se, hvad der sådan i en fart kunne ske.

Ved de få lejligheder, han for alvor besluttede sig til at ”spille til”, kunne han være farlig for alle. Jeg husker stadig, hvordan han i en handicapturnering, hvor vi vist delte tiden 5 – 25, havde mig i tabsstilling og var lige ved at vinde!

Nu er Curt ikke hos os mere, og vi vil savne hans højrøstede tale, hans høje grin og hans uendelige tålmodighed med de unge mennesker, som han godt vidste om kort tid ville slå ham Måske vil Arne savne ham allermest – man kan jo ikke spille skak alene! Men Arne har en fjern fortid i skoleskakken, så vi håber stærk, at han fortsætter – måske på højere blus.

Eller måske får vi et nyt medlem med stor interesse – eller måske får vi mange nye skoleskakspilllere, som kan nye godt af Arnes tilstedeværelse og træne med ham.

Curt ser vi aldrig mere, men man forbavses ofte, når men opdager, hvor stor en betydning spillere som Curt har haft for sin klub. Vi vil savne ham.

Æret være Curts minde.

Kai Bjørnskov

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *